Haver en Coeliakie, is haver nu veilig of niet?

Omdat wij bij Corn Crake in al onze producten als basis haver gebruiken krijgen wij toch weleens de vraag is haver nu veilig of niet?. Allereerst  kunnen wij als glutenvrij licentiehouder garanderen dat onze haver niet besmet is met bijvoorbeeld tarwe, gerst , rogge etc.

Dat wil nog niet zeggen dat het voor alle coeliakiepatiënten geschikt is. Uit studies is gebleken dat waarschijnlijk voor de meesten wel en voor sommige mensen niet. Coeliakie wordt veroorzaakt door een afweerreactie op gluten. Gluten is een eiwit dat in het maagdarmkanaal wordt afgebroken. Zo ontstaan er fragmenten die het afweersysteem kunnen activeren met ontsteking als gevolg. In granen zoals tarwe maar ook spelt en gerst en rogge veroorzaakt dit dezelfde problemen.

Aan de andere kant heb je bijvoorbeeld rijst en mais. Dit is wel veilig omdat de fragmenten er hier heel anders uit zien en door het afweersysteem niet zodanig worden herkent.

Haver zit hier net tussen in. Daardoor kan het afweersysteem de haver fragmenten wel een beetje herkennen maar lang niet zo als van tarwe gerst en rogge. Daar komt nog bij dat tarwe veel meer gluten bevat dan haver. Je moet dus veel meer haver eten om dezelfde hoeveelheid gluten binnen te krijgen. En dan zijn die gluten in haver ook nog minder in staat om het afweersysteem te activeren. In de praktijk komt het er op neer dat de meesten haver dus kunnen eten. Sommige krijgen er toch last van . Dus is het uitproberen. Als je haver eet en je hebt nergens last van, mooi zo. Krijg je toch problemen eet het dan niet. Je kunt er bij onze koekjes vanuit gaan dat de haver niet  besmet is met tarwe, gerst of rogge.